Κοτόπουλο του κυνηγού

Κοτόπουλο σασέρ. Νόστιμη σάλτσα και ωραία ψημένο κοτόπουλο.¨Όμορφο στο σερβίρισμα. Πολύ ωραία συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.


Υλικά

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο
  • 1 ξερό κρεμμύδι 
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου
  • 500 γρ μανιτάρια 
  • μισό ποτηράκι κρασί
  • 4-5 κουταλιές βαλσαμικό ξύδι (κρέμα)
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1κουτ.σούπας πελτέ (άν θέλετε)
  • (κάρυ, πάπρικα )
  • θυμάρι
  • αλάτι , πιπέρι
  • ελαιόλαδο 
  • 1κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 3 κουτ, σούπας νερό

Πως φτιάχνεται
Για το ζωμό
Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από τα πολλά λίπη και πετάμε το λαιμό.
Γυρνάμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω και αφαιρούμε  τη ράχη του που είναι όλο κόκκαλο με δυο παράλληλες τομές.Της βγάζουμε την πέτσα την κόβουμε σε 3-4 κομμάτια και την βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να σιγοβράσει σε νερό με κρασί , για να έχουμε ζωμό, περίπου 10 λεπτά
Για το κοτόπουλο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς  στην επιλογή με αέρα.
Το κοτόπουλο το γυρίζουμε με το στήθος προς τα πάνω και το πιέζουμε με την παλάμη μας να ανοίξει.Το αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε και λίγο λάδι  και κάρυ , πάπρικα για να το μαρινάρουμε.
Βάζουμε το κοτόπουλο να ψηθεί σε μια σχάρα με ταψάκι από κάτω στο οποίο βάζουμε λίγο νερό.
Χρειάζεται περίπου 1 ώρα και ίσως 1/4 ακόμα.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Για την σάλτσα
Λίγο λαδάκι σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια πλατειά κατσαρόλα.
Μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια να μελώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο , τα μανιτάρια σε φετάκια , το θυμάρι, αλατοπίπερο και αφήνουμε να ψηθούν για 8 λεπτά.
Όταν μαλακώσουν και τα μανιτάρια ρίχνουμε το βαλσαμικό, σε 2 λεπτά ρίχνουμε και το μέλι.Να δέσει η σάλτσα.
Ρίχνουμε και τον ζωμό που έχουμε ετοιμάσει στο κατσαρολάκι απο τη ράχη.
Σε λίγο κρύο νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε και είναι το τέλος της σάλτσας.
Σερβίρουμε το ψητό κοτόπουλο ρίχνοντας το επάνω του τη σάλτσα.
Συνοδευτικό μπορούμε να έχουμε ρύζι άσπρο ή πουρέ πατάτας.