Αγκινάρες με ρύζι στο φούρνο

 Αγκινάρες τεμπάλ, λεγόταν αυτό το υπέροχο φαγητό στα βιβλία μαγειρικής. σερβίρεται ως κύριο γεύμα με μια ωραία σαλάτα ή σε μικρότερα κομμάτια ως πρωτο πιάτο.Για τους λάτρεις της αγκινάρας μια ωραία συνταγή, θέλει αρκετή ώρα, αλλά αξίζει τον κόπο.
Υλικά
  • 8 αγκινάρες
  • 4 κ.σ. λάδι
  • 1/2 φύλλο δάφνης
  • 1 σκ. σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι
  • 1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα
  • 3-4 αυγά ανάλογα με το αν είναι μεγάλα
  • λίγο βούτυρο
  • 2κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Πως φτιάχνεται
  1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις τρίβουμε με λεμόνι και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό κιαι λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
  2. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 4 - 41/2 φλυτζανια νερό με λιγο λάδι, την δάφνη, το σκόρδο και αλατοπίπερο.Παίρνουμε τις αγκινάρες απο το μπολ και τις βάζουμε στο νερό που βράζει.Τις βράζουμε για 40 λεπτά, τις αφαιρούμε απο το ζουμί και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Το ζουμί τους το χρειαζόμαστε για το ρύζι.
  3. Σωτάρουμε σε μια άλλη κατσαρόλα το κρεμμύδι με το βούτυρο μεχρι να μαραθεί.Ρίχνουμε και το ρύζι και το ανακατεύουμε μεχρι να γίνει διαφανο.
  4. Ρίχνουμε 3 φλυτζάνια ζουμί απο τις αγκινάρες.Αν δεν φτάνει συμπληρώνουμε με ζεστό νερό (μπορούμε να βάλουμε και κύβο ζωμού).Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει.
  5. Το αποσύρουμε απο τη φωτιά, περιμένουμε να κρυώσει λίγο και προσθετουμε τα αυγά και την παρμεζάνα ανακατεύοντας ελαφρά.
  6. Αλείφουμε ένα πυρεξ με βούτυρο και βάζουμε το μισό απο το ρύζι.
  7.  Κόβουμε τις αγκινάρες σε κομματακια και βάζουμε τις μισές σε μια στρώση πάνω απο το ρύζι.Βάζουμε  το υπόλοιπο ρύζι και τις υπόλοιπες αγκινάρες επάνω του βουλιάζοντας τες λίγο.
  8.  Πασπαλίζουμε με την φρυγανιά, με λίγη παρμεζάνα και περιχύνουμε με λίγο λαδάκι ή βάζουμε κομματάκια βούτυρο.


  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για μισή ώρα.Μετα το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το σερβίρουμε σε κομμάτια.