Ριζότο με μανιτάρια



Ριζότο μανιταριών  με παρμεζάνα και ρόκα .... τέλειο.





Υλικά
  • 1 κιλό μανιτάρια  (κάποια θα τα κόψουμε σε φετάκια και με τα υπολοιπα φτιάχνουμε ντιξελ μανιταριών)
  • 1/2 κιλό ρύζι για ριζότο
  • περίπου 250 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, θυμάρι
  •  2 κύβους ζωμό κοτόπουλου, νερό
  • 1 κούπα κρασί λευκό
  • ελαιόλαδο , αλάτι, πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Παρμεζάνα σε νιφάδες και φυλλαράκια ρόκας για το γαρνίρισμα .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ντιξέλ μανιταριών:

  • Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια στο μίξερ. 
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Μαγειρεύουμε, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. 
  • Ρίχνουμε αλάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά, μέχρι η σύσταση των μανιταριών να θυμίζει πάστα ελιάς.Θα μαυρίσουν .(15-20 λεπτά ). 
  • Θα γίνουν σαν πάστα .Αυτη η παστα μπορει να φυλαχτεί για κάθε χρήση.
Φτιάχνουμε το ρύζι
  1.  Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε ένα λίτρο νερό και τους 2 κύβους ζωμό κοτόπουλου. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε, με λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. (θελουμε να καραμελωσει)
  3. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο (όχι μαζι με το κρεμμυδι , θα καεί) και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά. 
  4. Προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλιά βούτυρο.
  5. Ρίχνουμε το ρύζι , ανακατευουμε καλα και γρηγορα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 - 3 λεπτά ακόμη. Να παρει χρωμα.
  6. Τέλος, ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε, μέχρι να εξατμιστεί.
  7. Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία, ρίχνουμε αρκετό ζωμό, ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.
  8. Μόλις απορροφηθεί ολος ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι που το ρύζι να είναι έτοιμο.
  9. Βαζουμε  5 κ. σούπας από το ντιξέλ μανιταριών. 
  Φτιάχνουμε μανιτάρια σε φέτες :
  1.  Ζεσταίνουμε ένα άλλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Να καψει . 
  2. Χοντροκόβουμε λίγα μανιτάριασε φέτες , τα αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε, με λίγο ελαιόλαδο και θυμάρι.Οχι όλα μαζί . Να ακουμπανε στο τηγανι . 
  3. Συνεχίζουμε με τα υπολοιπα μανιταρια. 
  4.  Μόλις πάρουν χρώμα, τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα στο ριζότο,
Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τη φωτιά .

Προσθέτουμε  παγωμενο βούτυρο(βοηθαει να δεσει το ρυζοτο ),  παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, αφήνουμε 1 λεπτό να ξεκουραστεί και σερβίρουμε με λίγη ακόμα παρμεζάνα., φρεσκοτριμμενο πιπερι και φυλλαρακια ροκας.

Απολαύστε το .

Μια συνταγή του Ακη Πετρετζίκη