Μπακαλιάρος τηγανητός

Μπακαλιάρος ή βακαλάος ή ψάρι του βουνού για τους Βάσκους  (διαβαστε την  Ιστορία του Βακαλάου ή Μπακαλιάρου).
Ο παστός βακαλάος Ισλανδίας με κόκαλο, ψαρεμένος απο Ισλανδούς ψαράδες  , θεωρείται α΄ποιότητας . Θρεπτικός και ωφέλιμος για την καρδιά και τα οστά, είναι εξίσου πλούσιος στα πολύτιμα για τον άνθρωπο λιπαρά οξέα ω-3. Είναι νόστιμος χωρίς να είναι ιδιαίτερα λιπαρός. Τηγανητός συνοδεύει ιδανικά την παραδοσιακή μας σκορδαλιά.

Υλικά
για 4-6 άτομα
• 1 φύλλο παστού μπακαλιάρου (άσπρο με αρκετό ψαχνό και χωρίς δυσάρεστη μυρωδιά)
• αρκετό ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι:
 • 1 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις , λίγο μπαίκιν πάουντερ
• 1 ½ φλιτζ. νερό
• λίγο λεμόνι
 

Πως φτιάχνεται
Την προηγούμενη μέρα:

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες.
Αφαιρούμε το ραχιαίο πτερύγιο .(Την ουρά και τα κομμάτια κοντα στα βραγχια θα τα χρειαστούμε για να πάρουμε βραστό νερό με μυρωδιά μπακαλιάρου για την σκορδαλιά)
Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε μια λεκάνη με αφθονο δροσερό νερό για να ξαρμυριστεί.
Αλλάζουμε το νερό 2-3 φορές.

Την επομένη μέρα:
Βγάζουμε τα κομμάτια απο το νερό, τα στραγγίζουμε πολυ καλά και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.(Ας τα αλευρώσουμε ελαφρά )
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι.
Βάζουμε το νερό, το αλεύρι λίγο λίγο και λίγο λεμόνι σε ένα μπολ .
Ανακατεύουμε , θέλουμε να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά καλά.
Αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και στη συνέχεια τα  βουτάμε στο κουρκούτι.Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Βγάζουμε σε μιά πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
 Σερβίρουμε λεμόνι και φυσικά  με σκορδαλιά.

Σχόλια 
  •   Όσο πιο κρύος ο μπακαλιάρος , τόσο καλύτερα
  • Στο κουρκούτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπίρα ή σόδα υγρή αντί για νερό.Μερικοί βάζουν και αυγό.
  • Το τηγάνισμα: σε άφθονο, καυτό (στην αρχή) ελαιόλαδο και βαρύ, αντικολλητικό τηγάνι. 
Στη συνέχεια, κατεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία του, ώστε να μην αρπάξουν τα κομμάτια εξωτερικά.