Σκορδαλιά ή αλιάδα

Τέτοιο θαυμάσιο αποτέλεσμα με τόσο λίγα υλικά.. Το καλυτερο συνοδευτικό καλοτηγανισμένου μπακαλιάρου . Αν δε  έχετε και βραστά άγρια χόρτα , φροντίστε να βρείτε ένα καλό ψωμί , ένα λευκό κρασί , καλή παρέα και καλή σας όρεξη ..Η συνταγή είναι κεφαλλονίτικη.


Υλικά  (για 4 μερίδες):
  • 5-6 πατάτες μεγάλες
  • 3-5 σκελίδες σκόρδο (αναλόγως την προτίμηση)
  • Χυμός 1 ζουμερού λεμονιού  (αυξομειώστε την ποσότητα κατα την προτίμησή σας)
  •     (ή αντικαταστήστε με ποσότητα ξυδιού-ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
  • αλάτι
  • Αρκετό ελαιόλαδο  (περίπου 1 φλυτζάνι τσαγιού)
  • Νερό απο βραστό μπακαλιάρο (1-2 κομμάτια μπακαλιάρου αυτα κοντά στα πτερύγια ή την ουρά που δεν έχουν πολύ ψαχνό τα βράζουμε σε λίγο νερό )

Πώς φτιάχνεται:
  1. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε λίγο νερό.
  2. Καθαρίζετε τις σκελίδες και τις βάζετε στο γουδί (ή στο multi)  μαζί με το αλάτι και τον μισό χυμό λεμονιού  και τα πολτοποιείτε.
  3. Βγάζετε αυτο τον πολτό σε ένα μπολάκι.
  4. Αρχίστε την πολτοποίηση :
  5. Βάλτε στο multi ένα μέρος απο τις πατάτες ,λίγο απο το βραστο νερο του μπακαλιάρου,λίγο λάδι και λίγο απο το λιωμένο σκορδο και πολτοποιήστε.
  6. Αδειάστε το περιεχόμενο του κάδου σε μια βαθιά σαλατιέρα  .
  7. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες.
  8. Μην το παρακάνετε με το σκόρδο είναι προτιμότερο να προσθέσει κάποιος στο δικό του πιάτο ποσότητα απο το πολτοποιημένο σκόρδο (που φτιάξατε στην αρχή ) κατα τη διάθεσή του , αργότερα   στο τραπέζι .
  9. Ανακατέψτε όλο το υλικό της σαλατιέρας και προσθέστε λάδι ή λεμόνι αν χρειάζεται .Το αποτέλεσμα πρέπει να έχει λεία υφή , να μην είναι σαν πουρές  , αλλα πιο αραιό.
  10. Σερβίρετε την σαλατιέρα με την σκορδαλιά συνοδευόμενη απο το μπωλ με το λιωμένο σκόρδο, απο ένα μπουκαλάκι λάδι και απο ένα ποτηράκι λεμόνι , ώστε ο καθένας στο τραπέζι να ρυθμίσει το πιάτο του.