Τζατζίκι

Δροσερό ορεκτικό ή συνοδευτικό κυρίως ψητών κρεατικών και λαχανικών . Εκπληκτικός συνδυασμός απλών υλικών.Ετοιμάζεται γρήγορα.
Υλικά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδο (με 2 γίνεται πιο πικάντικο αλλά και δύσπεπτο)
  • 1 πρέζα αλάτι, λίγο λευκό πιπέρι 
  • 1 κουταλιά σούπας ξίδι
  • περίπου 3-4 κουταλιές σούπας καλό ελαιόλαδο  (και μόνο ελαιόλαδο)
  • 1 αγγούρι σφικτό  τριμμένο και στραγγισμένο (αν είναι μεγάλο , χωρίς τους σπόρους).
Υπάρχει και η εκδοχή  και με τριμμένο καρώτο μαζί με το αγγούρι , νομίζω όμως οτι με το καρώτο χάνει τη "δροσιά" του .
..... 
  •   πάπρικα (προαιρετικά) 
  • (1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος,  ή φυλλαράκια δυόσμου ή μαϊντανός, προαιρετικά)
 Πως φτιάχνεται
  1. Πλένουμε το αγγούρι το ξεφλουδίζουμε ,το τρίβουμε στον τρίφτη από τη χοντρή μεριά. 
  2. (Αν το εχετε πλύνει πολύ καλά  μπορείτε και να μην το ξεφλουδίσετε)
  3.  Το αλατίζουμε ελαφρά και το αφήνουμε στο σουρωτήρι να σουρώσει τα υγρά του για περίπου 15 λεπτά. 
  4.  Κατόπιν το σφίγγουμε με το χέρι να στεγνώσει εντελώς. 
  5. Σε ένα  μπολ αδειάζουμε το γιαούρτι.Προσθέτουμε το στιμμένο αγγούρι.
  6. Λιώνουμε το σκόρδο στην πρέσα σκόρδου ή σε ενα γουδάκι.
  7. (Αν δεν έχουμε το βάζουμε τον πάγκο με λίγο αλάτι και το πολτοποιούμε με οτι μπορουμε να έχουμε και δεν είναι ευκολο να σπάσει , π.χ με ένα φλυτζάνι με χοντρό πάτο).
  8. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι , πιπέρι και ανακατεύουμε .
  9. (Ρίχνουμε τον άνηθο και τον δυόσμο).
  10.  Σερβίρουμε σε μπολ, περιχύνουμε με λίγο λάδι και διακοσμούμε με μαύρη ελιά και φυλλαράκι , απο το αρωματικό που έχουμε βάλει , ειδάλλως τίποτα άλλο. Ισως λιγη πάπρικα .
  11. Το βάζουμε λίγη ώρα στο ψυγείο , σκεπασμένο προσεκτικά με διαφανή μεμβράνη , πριν το σερβίρουμε.