Τάρτα με κρέμα βανίλιας και φράουλα


Τάρτα με κρέμα βανίλιας και φράουλες

Και με σιροπι φραουλας
 Ανοιξιάτικη,  δροσερή, υπέροχη τάρτα με φρέσκιες φράουλες και άρωμα βανίλιας.

ΥΛΙΚΑ 
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

300 γρ. αλεύρι 
100 γρ. άχνη
200 γρ. βούτυρο παγωμένο , σε κομματάκια
1 αυγό
  2-3 κουτ.σούπας  κρύο νερο


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ βανίλια:

350 γρ. γάλα φρέσκο
150 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη (οχι άχνη)
1 αυγό  +  3 κρόκοι αυγών                                                                               

40 γρ. κορν φλάουρ
 1  1/2 βανίλια
1 κομματακι βούτυρο στο τελος


500 γρ. φράουλες πάνω στην κρέμα, λίγη πραλίνα φουντουκιού (μερέντα)


Στάδιο 1 : ΖΥΜΗ:
  1. Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους και το τριβουμε με το αλεύρι και την  άχνη , να γίνει σαν ψίχουλα.
  2. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης , τα ζυμώνουμε έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε τη ζύμη να ''ξεκουραστεί'' για μισή ώρα .
  3. Την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλ. σε μία φόρμα διαμέτρου 22 εκ. Απλώνουμε στο εσωτερικό της ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτι ψησίματος, τη γεμίζουμε με ρύζι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά. 
  4. Αφαιρούμε το χαρτί και το ρύζι και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου, έως ότου η τάρτα πάρει χρυσαφί χρώμα. 
  5. Βγάζουμε από το φούρνο και την ξεφορμάρουμε αφου κρυώσει .
 Στάδιο 2 : ΚΡΕΜΑ
  1. Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος , τη βανίλια και τα βάζουμε σε χαμηλή  φωτιά 
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά (το ολόκληρο και τους κρόκους).
  3.  Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 απο το γάλα στο μπολ με το μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Επειτα ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με  το υπόλοιπο γάλα και το βάζουμε στη φωτιά να δέσει η κρέμα.
"Στήσιμο" της τάρτας
Πάνω στην βάση της ψημένης τάρτας απλώνουμε μια λεπτή στρώση μερέντας.
 Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και την καλύπτουμε με τις φράουλες. 
Γκλασάρουμε με ζεστή μαρμελάδα ή με σιρόπι φράουλας 

Σιρόπι φράουλας 
Λιώνουμε στο μπλέντερ λίγες φράουλες με ζάχαρη και σταγονες ρούμι.
Βάζουμε στη φωτιά για 2 λεπτά ( αυτο μπορείτε να το παραλείψετε για χάνει το σιρόπι το άρωμα του).