Αρνάκι φρικασέ με αγκινάρες

Εξαιρετικό εποχικό φαγητό, μια πρόταση για εκείνους που δεν τρώνε μαγειρίτσα .Με αρωματα άνοιξης. Λεπτή γεύση αγκινάρας και μάραθου.Με σάλτσα αυγολέμονο ή απλά λεμονάτο.Φίνο αποτέλεσμα.

Υλικά για 4 - 6 άτομα
1,5 με 2 κιλά αρνάκι (ή κατσικάκι)
5- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
αρκετό λάδι (περίπου 1 φλυτζάνι)
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μάραθο
1/2 ματσάκι άνηθο      (ή 1 ματσάκι άνηθο , αν δεν βάλετε μάραθο)
10 -12 αγκινάρες (προτιματε τις φρέσκες)
1 φλυτζάνι χυμό λεμονιου για το φαγητό (Αν αυγοκόψουμε : 1/2 στο μαγείρεμα  + 1/2 μετα )
αλάτι , πιπέρι ,νεράκι.
Αν θέλουμε το φρικασέ αυγοκομμένο χρειαζόμαστε  3 αυγά

Πως το μαγειρεύουμε
1η φάση - προετοιμασία


Κόβουμε το κρέας μερίδες , το καθαρίζουμε απο τα πολλά λίπη και το πλένουμε.
Τα κομμάτια τα αφήνουμε να στραγγίζουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμυδάκια.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το μάραθο
Στίβουμε τα λεμόνια
2η φάση - βάζουμε το κρέας να μαγειρευτεί
Χρειαζόμαστε φαρδιά κατσαρόλα για να μείνει το φαγητό με την σωστή ποσότητα σάλτσας και όχι σούπα.
Ζεσταίνουμε αρκετά το λάδι και ρίχνουμε το κρέας, με προσοχή , ένα ένα κομμάτι .
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σοτάρουμε ελαφρά, θέλουμε να θωρακιστεί και όχι να τηγανιστεί.
Γυρίζουμε τα κομμάτια και αλατίζουμε λιγάκι.
Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, ανακατεύουμε .
Όταν μαραθούν τα κρεμμυδάκια, σβήνουμε με το λεμόνι .Προσθέτουμε πιπέρι, ξανά λίγο αλάτι, νεράκι αρκετό και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει.Το παρακολουθούμε να μην στεγνώσει απο το ζωμό του, αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό, γιατί αργότερα θα ρίξουμε και τις αγκινάρες.
2η φάση - καθάρισμα αγκινάρας
Πως καθαρίζουμε αγκινάρες; Διαβάστε εδώ.
Τις καθαρισμένες αγκινάρες τις διατηρούμε σε νερό με λεμόνι.
3η φαση- προσθέτουμε και τις αγκινάρες
Ένα τέταρτο περίπου πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του κρέατος, προσθέτουμε και μία μία τις αγκινάρες στο φαγητό έτσι ώστε να σκεπάζονται απο το ζωμό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ζεστό και αλατίζουμε ελαφρά .
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σκεπασμένο . Δεν το ανακατεύουμε , πιάνουμε την κατσαρόλα και περιστρέφοντας την  μια δεξια μια αριστερά ,  κάνουμε το περιεχόμενο της να κινηθεί. 
Προσέχουμε την ποσότητα του ζωμου, χαμηλώνουμε τη φωτιά δεν ξαναπροσθέτουμε νερό . Αφήνουμε, λίγο πριν την ολοκλήρωση του φαγητού,  την κατσαρόλα ανοιχτή για να εξατμιστούν τα περιττά υγρά.

Έχουμε να διαλέξουμε ένα απο τα δύο για την συνέχεια 
1 . Δένουμε τη σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ
     Σε μισό φλυτζάνι νερό διαλύουμε 1,5  γεματη κουταλιά κορν φλάουρ και τη ρίχνουμε στο φαγητό .
     Οταν δούμε το ζουμάκι να παίρνει βράση , είναι έτοιμο
2.  Αυγοκόβουμε.Αν το κάνουμε για πρωτη φορά καλό είναι κάποιος να μας βοηθάει .Χρειάζεται ταχύτητα στις κινήσεις. Ο σκοπός είναι να μην βράσει το αυγό.Ειδάλλως θα γίνει σαν κινέζικη σουπα.Γι' αυτο προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό ζωμό ώστε να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του αυγού σταδιακά . 
Αναλυτικά:
    Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, ρίχνουμε λίγο λεμόνι , χτυπάμε συνεχώς, ρίχνουμε λίγο απο το ζωμό, χτυπάμε συνεχώς, ξανα λίγο λεμόνι , παλι ζωμό και ξανά το ίδιο . Στο τέλος απογεμίζουμε το μπολ με ζωμό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε στο φαγητό .Σβήνουμε τη φωτιά.
Σηκώνουμε την κατσαρόλα με τα χερια μας και με παλινδρομικές  κινήσεις, πέρα δώθε, βοηθάμε να ανακατευτεί το φαγητό , ακουμπάμε στο ζεστό μάτι για λίγο. Είναι έτοιμο .