Μελομακάρονα

 

Άρωμα πορτοκαλιού, κανελο-γαρύφαλλα , μέλι και καρύδια .Η πιο ωραία συνταγή για ευωδιαστά μελομακάρονα ...Σίγουρη επιτυχία. (Συνταγή της Αργυρώς.)

Υλικά 
  • 240γρ. σπορέλαιο
  • 240 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις                                                                                            (μπορείτε να αντικαταστήσετε 100γρ αλεύρι με 100γρ σιμιγδάλι)
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Σιρόπι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 300 γρ. μέλι ανθέων ευωδιαστό
  • φλούδα  ακέρωτου πορτοκαλιού  και λίγες σταγόνες πορτοκάλι
  • μικρό ξυλάκι κανέλας , 2-3 γαρύφαλλα καρφάκια 
  • Καρύδια εξαιρετικής ποιότητας 

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.
  2. Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
  3. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα.
  4. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
  5. Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ.(Θα της βγάλουμε το λάδι και θα μας εκδικηθεί).
  6. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
  7. Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα , στα οποία φτιάχνουμε το κλασικό σχεδιάκι, ελαφρά με τον τρίφτη (ή οτι άλλο μας εξυπηρετεί ) γιατι ετσι θα απορροφήσουν το σιρόπι καλύτερα
  8. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.(Δεν κολλάνε αλλα ετσι έχουμε καθαρές λαμαρίνες). 

 Ψήσιμο:
 περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα ή 170o C στις αντιστάσεις, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. 
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.(Ετσι θα πετύχετε να μην είναι "αρωματική λάσπη").

Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’.
Ξαφρίζουμε τον αφρό. Τώρα ρίχνουμε τις σταγόνες λεμόνι.
Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1  (για να μην κρυώνει απο τα μελομακάρονα)
και τα μελώνουμε , βουτώντας τα  στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά.
Απλώνουμε σε μεταλλική πιατέλα .Πασπαλίζουμε με  καρύδι.
Αν θέλουμε ρίχνουμε στην πιατέλα (προτιμότερο να είναι πυρέξ ή μεταλλική , για να μην σπάσει)  λίγο σιρόπι ακόμα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Πηγή :http://www.argiro.gr/Recipe/φανταστικά-μελομακάρονα